Miksi jääkiekko on Suomessa niin suosittu laji?

Jääkiekkoa pidetään Suomessa suoranaisena kuninkuuslajina ja se onkin saavuttanut Suomessa suurta suosiota niin pelaajien kuin sohvaperunoidenkin keskuudessa. Suosion taustalta löytyy useita syitä, joista esittelemme tässä artikkelissa muutaman.

Menestyneet suomalaispelaajat ovat nostattaneet lajin suosiota

Suomesta on lähtöisin monia maailmanlaajuisestikin korkealle tasolle rankattuja jääkiekon pelaajia, kuten Teemu Selänne ja Jari Kurri. Nämä pelaajat ovat olleet Suomen lehdistössä näkyvästi esillä ja he ovat tulleet tunnetuiksi myös hyväntekeväisyyden saralla, puhumattakaan heidän elämästään luksuselämästä, jonka jääkiekossa menestyminen on mahdollistanut. Moni suomalaispelaaja on menestynyt jopa haastavissa nhl-kaukaloissa, mikä on upea osoitus siitä, kuinka pienestä Suomesta on mahdollista ponnistaa maailmanluokan tähdeksi. Lisäksi monet menestyneet suomalaisjääkiekkoilijat ovat aivan erityisen karismaattisia. Tämä on nostattanut lajin suosiota ja moni nuori haaveilee paikasta Kurrina Kurrin paikalla.

Suomessa jalkapallo ei jyrää

Monessa Euroopan maassa jalkapallo on ehdoton kuninkuuslaji, joka jyrää muut lajit alleen. Suomessa tilanne on kuitenkin toinen. Pitkä talvi suosii jääkiekkoa ja muutoinkin jääkiekko sopii kylmän Pohjolan kuninkuuslajiksi. Jääkiekolla on lisäksi Suomessa pitkät perinteet eikä jalkapallo ole onnistunut luomaan Suomessa aivan samanlaisia traditioita.

Lajin nopeus kiehtoo

Lajin nopea luonne kiehtoo sekä pelaajia että katsojia. Tästä syystä se onkin niin kovin suosittu laji myös urheilusta pitävien sohvaperunoiden joukossa. Lajissa sattuu ja tapahtuu nopeaan tahtiin ja pelitilanteet ovat hiuksia nostattavan nopeatempoisia ja kiihkeitä.

Kalliit harrastuskustannukset karsivat harrastajia

Suomi on yleisesti ollut ylpeä siitä, että täällä on ajateltu vallitsevan mahdollisuuksien tasa-arvo niin koulutuksen kuin harrastamisenkin suhteen. Jääkiekon kohdalla mahdollisuuksien tasa-arvo ei kuitenkaan oikein toteudu, sillä etenkin kilpatasolla harrastuskustannukset kohoavat niin korkeiksi, ettei kaikilla ole niitä varaa maksaa. Jääkiekkojoukkueet tarjoavat kyllä vapaita harrastuspaikkoja lahjakkaille vähävaraisten perheiden lapsille ja tietyt yhdistyksetkin tarjoavat harrastustukea vähävaraisten perheiden lasten harrastuskustannuksiin. Aina perheet eivät kuitenkaan kehtaa ottaa vähävaraisuuttaan edes esiin, vaan päättävät mieluummin vetäytyä harrastuksesta. Suomessa on vallalla yksin pärjäämisen kulttuuri ja monesta vanhemmasta saattaa tuntua nololta myöntää, ettei pysty suoriutumaan lapsensa harrastuskustannuksista ilman apua. Lisäksi myös harrastevälineet maksavat monen perheen kohdalla aivan liikaa.