Välinehuolto kuuluu myös urheiluun

Urheiluun liittyy vähän lajista riippuen jos jonkinmoisia välineitä ihan jo pelivarusteista aina niiden huoltotarvikkeisiin asti. Moni ei ajattele, eikä välttämättä kannatakaan ajatella, paljonko rahaa niihin on uponnut. Varsinkin lapsiperheissä tuskaillaan aina vähintään kerran vuodessa urheiluvälineiden hankintakustannuksia, kun täytyy ostaa uudet kengät tai suojukset vanhojen jäätyä pieniksi.

Tässä ei ole mitään ihmeellistä – urheiluvälineiden iso vaihtuvuus on osa melkeinpä kaikkia urheilulajeja: kaikki jääkiekosta aina uintiin vaativat säännöllistä hankintalistan tekoa. Välineet jäävät pieneksi, mutta ne myös kuluvat käytössä ja saattavat mennä rikki onnettomuudessa. Aina, kun välineet menevät rikki, tekee se rahareiän harrastelijan talouteen. Harrastepiireissä välineet joutuu aina maksamaan omasta pussistaan, joten välineisiin liittyvä rahaliikenne kannattaa aina suunnitella huolellisesti.

Olemme keränneet tähän artikkeliin vinkkejä siitä, miten omien urheiluvälineiden elinkaarta voi pidentää huomattavasti. Hyvin hoidetuilla välineillä on myös korkea jälleenmyyntiarvo, joka kannattaa myös pitää mielessä.

Näin huollat urheiluvälineitäsi

1. Noudata pesuohjetta

Voi olla vaikea kuvitella, millaista kyytiä vaatteet saavat pesukoneessa, mutta totuus on, että jokainen pesukerta aiheuttaa tekstiilin kulumista. Siksi pitääkin noudattaa pesuohjeita, annostella oikea määrä pesuainetta ja välttää kuivausrumpua.

2. Osta kerralla hyvä

On sanomattakin selvää, että ei ole mitään järkeä ostaa heikkolaatuista tavaraa, koska sen joutuu ostamaan uudelleen moneen kertaan. Kerran tehty onnistunut ostos kirpaisee vain kerran, mutta kestää hyvällä tuurilla vuosia.

3. Älä unohda ompelua

Itse ompelemalla säästää pidemmän päälle rahaa ja siksi kannattaakin uhrata hetki aikaa perusompeleiden kertaamiseen. Pienet hommat sujuvat itse kätevästi telkkaria katsellessa, mutta pitempiaikainen suunnitelma on jututtaa paikallista ammattiompelijaa ja kysellä vaikkapa huoltosopimuksen sopimista.

4. Välineet ovat urheilua varten

Jotta urheiluvälineet kestäisivät urheilua, ei niitä saa käyttää mihinkään muuhun. Muussa käytössä tulevan ylimääräisen kulumisen lisäksi myös rikkoutumisen riski on isompi, kun välineitä ei käytetä käytetä niiden suunniteltuun käyttötarkoitukseen.

5. Opeta ja ole esimerkki

Vaikka vanha koira joskus oppiikin uusia temppuja on hyvä aloittaa mahdollisimman nuorena. Urheilukasvatuksessa tosin panostetaan entistä enemmän myös itsenäiseen välinehuoltoon sekä välineiden kunnon tarkkailuun. Kaikkien ei myöskään onneksi tarvitse osata kaikkea, vaan yksi tarpeeksi perehtynyt ja avulias tyyppi voi olla kullan arvoinen omalle urheiluporukalle.